Pedagogisch beleid
Graag zou ik u kennis laten maken met mijn visie op opvoeden en ontwikkeling. Ik zou u graag vertellen over waar ik voor sta in mijn manier van werken met kinderen.
Ik heb mij hierin laten inspireren door verschillende pedagogen, waaronder: Loris Malaguzzi (afkomstig uit Italië), de grondlegger van de Reggio Emilia. Om optimaal volgens zijn visie over opvoeding te werken is voor mij in de Gastouderopvang niet haalbaar, toch vind ik het erg interessant en zullen er bepaalde aspecten van het werken volgens Reggio in mijn manier van werken terugkomen. Ik vind het belangrijk dat het kind blij is, de ouders blij en tevreden zijn, daar wordt ik blij van!
Mijn pedagogische (opvoedkundige) benadering van een kind is dat het ter wereld komt als krachtig competent kind, daarmee bedoel ik dat het kind de gezonde drang heeft om te ontdekken en zich te ontwikkelen. De manier waarop een kind zich ontwikkelt is mijn in ziens afhankelijk van het kind zelf, de volwassen opvoeder en de sociale omgeving/ruimte (pedagogen/opvoeders). Door het kind te volgen (observeren, kijken en luisteren), zie ik waar het kind is in de ontwikkeling en kan ik handvatten geven om zich verder te kunnen ontwikkelen. Op die manier ondersteun ik het kind in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld een kind kan zitten en wil gaan staan, dan reik ik materiaal aan (een kar, stoel, tafel) waar het kind zich aan kan optrekken, zodat het kind kan leren staan. Communicatie met de ouders over de opvoeding en ontwikkeling van het kind vind ik is daarbij essentieel.
Ieder kind zich ontwikkelt- en uit zich op vele verschillende manieren; een voorbeeld hiervan is het ene kind zich goed kan uiten in rollenspel en het andere kind tekent graag of knutselt graag. Elk kind is daarin uniek. Door het aanbieden verschillende opvoedmiddelen zoals spelvormen, speelgoed en materialen geef ik kinderen de ruimte en de mogelijkheid zich te ontwikkelen en te uiten op een manier die bij hen past, ieder op zijn of haar eigen wijze.
De invloed van de sociale omgeving is ook erg belangrijk. Het omgaan met andere kinderen en opvoeders en huisgenoten.
Luisteren naar elkaar en rekening houden met elkaar, jezelf kunnen zijn, respect hebben voor elkaar en elkaar de ruimte geven; zijn aspecten die voor mij belangrijk zijn in het omgaan met elkaar.
Bloemennest biedt kinderen de ruimte om te spelen, zich te ontwikkelen, te ontdekken en andere kinderen te ontmoeten. Kinderen ontdekken zichzelf en de wereld om hen heen, door te spelen. Bloemennest draagt bij aan deze ontwikkeling en begeleidt hen samen met u als ouder(s) tijdens deze ontdekkingsreis!
Vertrouwen en veiligheid
Kinderen hebben een gevoel van vertrouwen en geborgenheid nodig, pas dan gaan ze spelen, ontdekken en zich ontwikkelen.
Het gevoel van vertrouwen en veiligheid wil ik bieden door de inrichting en een vaste dagindeling. Vast terugkerende onderdelen in het dagprogramma bieden een kind voorspelbaarheid en zekerheid. Voorbeelden hiervan zijn: handen wassen voor het eten, samen aan tafel eten, met elkaar opruimen. Bij deze vast terugkerende onderdelen in de dag maak ik gebruik van rituelen als een verhaaltje of een liedje voorafgaand aan een eet/drink moment, een muziekje voor het slapen gaan.
Babymassage
Speciaal voor de baby’s heb ik een cursus Shantala babymassage gevolgd bij Lief & Stoer. Baby’s vinden het heerlijk om aangeraakt te worden, het geeft ze een gevoel van geborgenheid, rust, veiligheid en vertrouwen in zichzelf en zijn/haar omgeving. Lichamelijk contact is daarom essentieel voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.
Babymassage is goed voor het welzijn van iedere baby, het is ontspannen en leuk! De massage kan gewoon over de kleding gegeven worden. Mocht uw kindje problemen ondervinden met slapen, onrust, buikkrampjes; dan kan babymassage verlichting bieden, het zal uw kindje ontspannen.
Bij de cursus babymassage heb ik verder nog aspecten geleerd over baby-gym, Dunstan babytaal, luieruitslag, Reflux, inbakeren, darmkrampjes/obstipatie en handjes-taal.
Wennen
Indien gewenst is het mogelijk dat uw kind voorafgaand aan de plaatsingsperiode komt wennen bij Bloemennest.
In overleg met u komt uw kind eerst een keer wennen voor een paar uren, voordat uw kind de hele dag blijft. Ik neem dan alle tijd om uw kind beter te leren kennen en ik kan dan zien of uw kind zich op zijn/haar gemak voelt in de groep. Deze wenperiode is mogelijk op een moment dat de groepsgrootte dit toe laat en hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.
Doen wat je zegt en zeggen wat je doet
Ik vind het belangrijk dat ik doe wat ik zeg en zeg wat ik doe. Zo praat ik met zowel baby’s als peuters over wat we gaan doen en ook wat we hebben meegemaakt. Het benoemen van emoties hoort daar ook bij.
Bijvoorbeeld als een kind boos is omdat hij het speelgoed wil hebben waar een ander kind net mee aan het spelen is. Het kan dan helpen om te zeggen: ik zie dat je boos bent en dat je ook graag met die pop wilt spelen, klopt dat? Zullen we samen voor jou ook een mooie pop zoeken?
Complimenten voor positief gedrag vind ik ook erg belangrijk, dat stimuleert het gevoel van eigenwaarde van een kind.
Bij mij kunnen ook kinderen al meebeslissen over wat we gaan doen. Ze mogen kiezen waar ze mee willen spelen, een liedje of een boekje kiezen. Ook zal ik de kinderen vragen om me te helpen met opruimen of helpen tafel dekken of een speen aangeven.
Waarden en normen
Normen en waarden die bij Bloemennest centraal staan zijn eerlijkheid en oprechtheid en respect en aandacht voor elkaar en de omgeving. Hiermee bedoel ik dat we lief zijn voor elkaar en elkaar geen pijn doen of iets van iemand kapot maken.
Als dat toch gebeurt, maken we het weer goed met de ander en zeggen we ‘sorry’. Het zit ook in kleine dingen, zoals ‘dank je wel’ als je iets krijgt en ‘alsjeblieft ‘ als je iets geeft. Ook het leren om even op je beurt te wachten om iets te vertellen hoort daarbij.
Speelgoed en ontwikkeling
Voor verschillende leeftijden en ontwikkelingsgebieden heb ik speelgoed in huis, zowel voor jongens als meisjes.
Bloemennest maakt onderscheid in gesloten en open speelgoed.
Gesloten speelgoed is speelgoed waar op 1 manier mee gespeeld kan worden.
Open speelgoed is speelgoed wat op meerdere manieren gebruikt kan worden (bijvoorbeeld blokken, kosteloos materiaal, huishoudelijk- en natuurlijk materiaal).
Ik zal kinderen stimuleren zelf te bedenken waarmee ze willen spelen of wat ze willen maken en wat ze daar vervolgens voor nodig hebben. Op die manier leren ze hun fantasie te gebruiken en creativiteit & zelfstandigheid te ontwikkelen. Ze leren inventief te zijn en het geeft hen een goed zelfbeeld (ze mogen zelf mee bedenken en beslissen).
Er is genoeg speelgoed aanwezig , om regelmatig af te wisselen, zodat het spelen iedere keer weer een nieuwe ontdekking is en daarmee zorg ik voor voldoende uitdaging voor de kinderen. Het speelgoed zit in doorzichtige bakken, zodat kinderen zien wat er in de bakken zit. Daarnaast is er genoeg speelmateriaal wat voor handen is en wat ze zelf kunnen pakken en/of kiezen. Bij de verschillende thema’s van Kiki verzamel- en maak ik samen met de kinderen speelmateriaal wat bij het betreffende thema past.
Kinderen zijn ook dol op herhaling, vooral van dingen die ze leuk vinden. Ze gaan dan dingen herkennen, dat geeft plezier!
Veel speelgoed kan op meerdere manieren gebruikt worden en stimuleert de fantasie bij kinderen en het leert kinderen om de mogelijkheden van het speelgoed te ontdekken.
Kinderen imiteren graag elkaar en ook volwassenen. Daar hoort imitatie speelgoed bij, voorbeelden hiervan zijn : little people, keukenspullen, (hand)poppen, plastic dieren, verkleedkleren.
Voor de cognitieve (verstandelijke) ontwikkeling heb ik blokken, primo- en duplo lego, puzzels, spelletjes en thema-activiteiten, die ik kan aanpassen aan het niveau waar uw kind aan toe is.
Voor de taalontwikkeling heb ik verschillende boeken, boeken om zelf in te kijken en voorleesboeken voor verschillende leeftijden. Bij de bibliotheek kan ik samen met de kinderen boeken uitzoeken, die we vervolgens een poosje kunnen lenen. Daarnaast is het zingen van liedjes een steeds terugkerend ritueel.
Voor de motorische ontwikkeling, grove en fijne bewegingen leren en de controle daarover. Hierbij kunt u denken aan leren rollen, kruipen, staan en lopen, maar ook leren om op de trap klimmen en weer naar beneden. Als uw kindje kan staan, kan het dan vervolgens ook weer gaan zitten?
Met fijnere motoriek denk ik aan tekenen, een doosje open maken, rozijntjes pakken tussen duim en wijsvinger. Wat kinderen ook vaak leuk vinden is knutselen: verven, tekenen, plakken, knippen.
Bij de motorische ontwikkeling is het van belang om veel te oefenen, soms gaat het met vallen en opstaan (ligt aan leeftijdsperiode).
Daarnaast kunt u bij motorische ontwikkeling denken aan het oefenen in de zelfstandigheid van uw kind. U kunt hierbij denken aan zelf je jas en schoenen aan en uit doen, het zelf aan- en uitkleden. Wanneer uw kind daar aan toe is gaan we dat oefenen.
De sociaal emotionele ontwikkeling, kinderen leren door elkaar en door zich zelf. Ieder kind is uniek en vormt zijn/haar eigen karakter. Hoe dat eruit gaat zien, wordt deels bepaald door de omgeving van het kind.
Hoe reageert de omgeving (andere kinderen en volwassenen) op het gedrag uw kind en andersom. Bij Bloemennest komen kinderen van verschillende leeftijden en uit verschillende gezinnen samen spelen en ontdekken. Ik zal samen met u als opvoeder mijn steentje bijdragen om uw kind te begeleiden in het leerproces van samen spelen, samen delen. Het leren omgaan met je emoties en ook opkomen voor je zelf en respect hebben voor anderen.
Verjaardag vieren
Als uw kind jarig is kan hij/zij ook bij Bloemennest de verjaardag vieren. We maken er een leuk feestje van met een mooie verjaardagsmuts, slingers en een versierde stoel! We gaan zingen voor de jarige met muziekinstrumenten en hij/zij mag trakteren. Uiteraard krijgt de jarige een leuk cadeautje!
Leefstijl en hygiëne
Ik zal op diverse manieren uw kind betrekken bij een gezonde levenswijze. Bewegen is leuk en ook gezond, vooral in de frisse buitenlucht! We gaan iedere dag naar buiten, spelen in de achtertuin of lekker wandelen of naar de speeltuin.
Buiten ervaar je een andere wereld, daar ruikt, voelt en klinkt het anders. Ook voor uw baby heb ik buiten een afgeschermde plek om te kunnen spelen, rollen en kruipen. Buitenspelen daagt uit. Kruipen, klimmen, springen en rennen, kinderen worden er blij van. Kinderen moeten lekker kunnen spelen en kunnen dus ook vies mogen worden. In de zomer worden de kinderen goed ingesmeerd met zonnebrandcrème en zorg ik voor beschutting.
Ik zorg voor een opgeruimde schone speel- en slaap omgeving. Ik ga zorgvuldig om met voeding en eetgerei. Het speelgoed wordt tevens zeer regelmatig schoongemaakt. De slaap- en leefruimte worden dagelijks gelucht en geventileerd. De bedjes worden wekelijks verschoond.
De persoonlijke hygiëne van de kinderen vind ik ook erg belangrijk. Handen wassen voor het eten en na het plassen; hand voor de mond voor niezen en hoesten. De kinderen krijgen ca. 4 á 5x per dag een schone luier. Voor het schoonpoetsen van gezicht gebruik ik natte washandjes, ieder kind een schone uiteraard.
Ik zal u vragen slofjes of antislipsokken voor uw kind mee te brengen (zelf loop ik ook op binnenschoeisel), zodat het vuil van buiten ook buiten blijft en het voor alle kinderen binnen schoon blijft om lekker te kunnen spelen.
Het is fijn om een tas mee te nemen met reservekleding, slofjes, luiers en eventuele persoonlijke spullen (voorbeeld : overdracht schrift/speen/knuffel). Als u liever elke dag een tas met spulletjes voor uw kind mee wilt geven is dat natuurlijk ook prima.
Voeding
Bloemennest biedt kinderen gezonde, gevarieerde en veilige voeding aan.
Elke dag is er vers fruit en groente en snoepen doen we met mate en/of gezond. We eten lekker, gevarieerd en gezond!
Mocht uw kind speciale of dieetvoeding nodig hebben dan kan ik met u overleggen, zodat uw kind de voeding krijgt die geschikt is voor hem/haar. Als er speciale producten nodig zijn kan het zijn dat ik u vraag om dit van huis mee te nemen
Ik kan ook rekening houden met uw religie of andere denkwijze, als uw kind daardoor bepaalde voeding niet mag/kan eten.
Als uw kind borstvoeding krijgt kunt u de voeding gekoeld of bevroren meenemen. Ik wil u vragen uw kind wel tijdig voor de plaatsing te laten wennen aan de fles, zodat het kind hiermee geen problemen ondervindt.
Zieke kinderen
Bij Bloemennest kan ik indien gewenst of nodig bepaalde geneesmiddelen geven. Ik zal u vragen hiervoor een medicijnformulier in te vullen en te ondertekenen. Zelfzorg /voorgeschreven medicatie kunt u meenemen , graag voorzien van de bijsluiter.
Mocht uw kind ziek zijn dan hangt het van de ernst van de ziekte af of uw kind die dag kan komen.
Kinderen zijn welkom zolang ze met de groep mee kunnen doen met het dagprogramma en geen besmettingsgevaar lopen voor de andere kinderen of voor mij.
Mocht uw kindje bij mij ziek worden, zal ik u daarover altijd inlichten. In overleg met u als ouder kan het voorkomen dat ik u zal vragen om uw kindje (eerder) te komen halen, dit is afhankelijk van de betreffende situatie.
Veilig slapen
Bij het kennismakingsgesprek kunt u mij vertellen over de slaapgewoonten van uw kind in de thuissituatie en ik kan u vertellen over de mogelijkheden die ik u kan bieden bij Bloemennest, het is streven naar een goede afstemming van de thuissituatie en de situatie hier.
Kinderen die thuis gewend zijn in hun eigen bed te slapen en zelf in slaap komen, wennen sneller aan het slapen bij Bloemennest.
Kleine kinderen hebben nog vaak behoefte aan een middagdutje, ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen toegeven aan deze behoefte.
Dit is in het belang van het kind en van de groep. U kunt als ouder aangeven wanneer u het slaapje wilt afbouwen, in goed overleg bekijken we dan samen de mogelijkheden. Het belang en de behoefte van het kind blijven hierin voorop staan.
Ik probeer de kinderen niet te storen in hun slaap (sommige kinderen slapen licht en worden al wakker bij het openen van de deur). Ik heb een babyfoon, zodat ik ze kan horen. De slaapkamer van de kinderen is gelegen boven de woonkamer en aan de achterzijde van het huis, die grenst aan de achtertuin. Ik heb daar 4 bedjes, 2 stapelledikanten met dakjes zodat ze er niet uit kunnen klimmen en het geheel veilig is.
Haal- en brengmomenten
De haal- en brengmomenten vind ik heel belangrijk.
Bij het brengen hoor ik graag of er iets bijzonders aan de hand is met uw kind. Of hij/zij goed heeft geslapen, lekker gegeten, verkouden is, zodat ik daar rekening mee kan houden.
Tussendoor kan ik u op de dag ook een berichtje sturen over hoe het me uw kind gaat, als u dit op prijs stelt. Bij het ophalen zal ik u natuurlijk vertellen hoe de dag van uw kind is geweest en wat we hebben beleefd!
Bloemennest maakt gebruik van overdrachtsschriftjes, waarin ik elke dag een stukje zal schrijven over hoe de dag van uw kind is verlopen: ik maak een verhaaltje over wat hebben we gedaan en hoe uw kind dat heeft ervaren; als uw kind nieuwe vaardigheden heeft geleerd, er staat tevens in wat uw kind gegeten & gedronken heeft en hoe het heeft geslapen.
Daarnaast vind ik het belangrijk om u als ouder(s) te laten zien hoe uw kind de dag heeft beleefd. Gedurende de dag maak ik foto’s van activiteiten en speelmomenten De foto’s stuur ik u diezelfde dag nog toe. Ik vind de foto’s een prettige aanvulling op de schriftelijke en mondelinge overdracht, ouders ervaren dit tot nu toe als erg prettig. Als dit voor u anders ligt, dan hoor ik het graag.